Hvis du har tid og mod, så sælg selv din bolig, for her er der mange penge at spare. En ejendomsmægler er tit en dyr fornøjelse. Det kræver dog lidt arbejde fra din side.
Jeg har selv prøvet det to gange, og det var uden det store besvær. Jeg fik hjælp fra en advokat og en kreditforening. Om du bruger bank eller kreditforening er op til dig selv.
Der er dog nogle ting du selv skal have styr over. Jeg fik advokaten til at indhente de fleste dokumenter, men du kan spare lidt ved at gøre det selv.
Prisen
Jeg fik to ejendomsmæglere til at vurdere boligen, og kunne på denne måde få en pris på boligen, men ellers kan du kigge på kvadratmeterprisen på boliger i dit område. Det kan du gøre ved at gå ind på nogle boligsider på nettet. Her kan du også se, hvad lignende boliger er solgt for. Sæt ikke prisen for højt, ej heller for lavt.
Salgsopstilling
Her fik jeg kreditforeningen til at lave en salgsopstilling, altså med økonomien, men det er ikke helt nok, for du skal også have lidt andre tal med i en opstilling. Du kan hente en salgsopstilling fra et eller andet hus og bruge den som opskrift. Banken kan sikkert også hjælpe dig lidt, men det koster sikkert. Få taget nogle billeder af huset ude og inde. Billederne skal være af en god kvalitet – og med vidvinkel.
Hjemmeside
Lav en hjemmeside, hvor du grundigt kan beskrive boligen og området. Her er der muligheder for flere billeder og nogle morsomme oplevelser fra huset og området. Det er rimeligt enkelt at lave en pæn hjemmeside – ellers hjælper jeg dig gerne mod et beskedent honorar.
Annoncering
Ud over din eventuelle hjemmeside, er der andre muligheder, når du er i gang med sælg selv din bolig. Du kan annoncere på Den Blå Avis eller boligselvsalg, men det koster selvfølgelig lidt. Du kan også hænge din annonce op i lokalområdet, eksempelvis i de lokale supermarkeder, som for det meste har en opslagstavle. Du kan også bruge de sociale medier eller Adwords, hvor din side kan blive vist på Google.
Dokumenter
Der skal selvfølgelig hentes en del dokumenter. De fleste kan du få advokaten til at hente, men der nogle som du selv skal ud at hente. De dokumenter du have styr over er:
- Alle forbrugsafgifter
- Ejendomsvurdering
- Årsopgørelse fra kreditforening, pantebreve og andre lån i boligen. Du skal også huske den seneste terminsopkrævning
- BBR meddelelsen. Tjek om denne er korrekt, for det er den altid ikke.
- Tingbogsattest
- Matrikelkort
- Forsikringspolicer
- Jordforureningsattest
- Hvis du har lavet godkendte ændringer på boligen, skal der være dokumentation for disse. Eksempelvis byggetilladelse, isoleringsattester og ibrugtagningstilladelser.
- Hvis der er en grundejerforening, skal du hente regnskab og vedtægter
Det er meget vigtigt at have styr over alle disse dokumenter, da du ellers kan få en erstatningssag på halsen. Derfor er det vigtigt at du får hjælp til dette af din advokat.
Energimærkning
Hvis du ikke har et gyldigt energimærke skal du have et lavet. Et energimærke er typisk gyldigt i 10 år. Energimærket viser, hvordan boligens energimæssige kvalitet er. Her kigges på isolering, varmeinstallation, vinduer og døre. Der laves også en beregning på, hvad forbedringer vil koste og hvor høj en besparelse, der kan opnås.
Tilstandsrapport/huseftersyn
Du kan vælge fra starten at få lavet et huseftersyn, men det vil jeg fraråde, med mindre du er superoptimist og kan få boligen solgt inden for et ½ år. Vent ellers til at du har fået en køber på krogen. Huseftersynet er nemlig kun gyldigt i et ½ år. Den er ikke lovpligtig, men er forudsætning for at du kan tegne en ejerskifteforsikring. Du skal også have lavet en elinstallationsrapport som et gyldig i et år.
Sælgers loyale oplysningspligt
Du som sælgerskal oplyse alt omkring boligen. Hvis der er udført installationer af ikke autoriserede personer skal dette oplyses. Du skal gøre opmærksom på alle de fejl og mangler, du er vidende om. Ellers kan det give en masse bøvl bagefter. Så frem med alt det du ved om boligen.
Sælgeransvarsforsikring
Der er mulighed for at tegne en sælgeransvarsforsikring, hvor du er dækket in 10 år. Den dækker de udgifter du kan risikere at løbe ind i, hvis du i en retssag bliver dømt til at betale for en eksempelvis ulovlig installation.
Når du har styr på alt det praktiske, så er det med at få huset sat på nettet og håbe på, der kommer en masse interesserede. Du skal være noget hårdhudet, for der kan komme nogle kritikpunkter fra en evt. køber, – dem må du sluge råt. Hvis du ikke kan tåle dette, så få en ven til at vise huset frem.
Salget
Når du har fået en køber på krogen, skal der laves en købsaftale, og her skal du have advokaten i gang igen, så den er retsgyldig.
Efter at køber har skrevet under, har denne en fortrydelsesret på 6 hverdage. Du har ikke selv fortrydelsesret. Hvis køber alligevel springer fra i målet, skal du have én procent af købssummen.
Så skal der skrives skøde, også her har jeg brugt advokaten – også til at lave en refusionsopgørelse. Når alle dine gamle lån er annulleret, og de nye lån er tinglyste, så kan du få dine penge.
Der er en del du skal have styr på inden du kan komme i gang med salget, men du kan spare en stor pose penge. En ejendomsmægler kan nemt koster i omegnen af 100.000, hvilket er helt vildt. Så meget arbejde har de heller ikke.
Held og lykke med sælg selv din bolig.